Vanaf dinsdag 18 september is in het Nationaal Militair Museum (NMM) een recent ontdekt lievelingsboek van Willem van Oranje te zien. Het boek behoorde tot de persoonlijke boekencollectie van de prins en wordt toegevoegd aan de tentoonstelling ‘Willem’.
Persoonlijk bezit van de prins
In 1567 verlaat de prins de Nederlanden om in Dillenburg zijn strijd tegen de Spaanse Koning voort te zetten. Uit zijn kasteel in Breda laat hij boeken overbrengen waaronder Hypnerotomachie of Uiteenzetting over de droom van Pholiphile, waarvan hij een Franse uitgave bezat. De prins kocht het boek 1559 in Parijs tijdens zijn verblijf aan het hof van Hendrik II. Na zijn gewelddadige dood in 1584 raakt zijn bibliotheek, onder andere via familieleden, in alle richtingen verspreid. Het werk was lang verborgen in privécollecties en is in 2006 op een veiling ontdekt. Vanaf dinsdag 18 september is het te zien in het NMM, waar in de tentoonstelling ‘Willem’ vele topstukken uit binnen- en buitenland zijn samengebracht.
Tentoonstelling ‘Willem’
De tentoonstelling ‘Willem’ geeft een uniek beeld van het leven van de jonge Willem van Oranje en zijn onbekende jaren als militair en veldheer ver voordat de Tachtigjarige Oorlog of de Nederlandse Opstand uitbrak. Duidelijk wordt hoe Willem leider van de Opstand werd en waarom hij gezien wordt als ‘Vader des Vaderlands’. Aanleiding voor de tentoonstelling is dat het dit jaar 450 jaar geleden is dat de Tachtigjarige Oorlog uitbrak. De tentoonstelling is nog tot en met 28 oktober 2019 te zien in het NMM.
Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities die je bijblijven. Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl.