Tijdslijn

HET BOEK MAAKTE EEN REIS VAN BIJNA VIJF EEUWEN . HET VERDWEEN IN 1567 NADAT PRINS WILLEM VAN ORANJE HET KASTEEL IN BREDA VERLIET, OM IN DILLENBURG ZIJN STRIJD TEGEN DE SPAANSE KONING VOORT TE ZETTEN. DAARNA DOOK HET OP IN DE COLLECTIE VAN EEN ENGELSE PREMIER, EN IN BIBLIOTHEKEN VAN VERZAMELAARS IN LONDON, NEW YORK EN PARIJS.

1499

De Hypnerotomachia Poliphili wordt uitgegeven bij de bekende Italiaanse drukker Aldus Manutius.

ALDUS MANUTIUS

1546

Jean Martin een Franse schrijver, vertaler en diplomaat, vertaalt het boek naar het Frans en maakt het toegankelijk voor een groot publiek.

JEAN MARTIN

1559

Willem van Oranje koopt het boek en laat het inbinden en voorzien van zijn familiewapen met daaromheen de keten van het Gulden Vlies.

Willem van Oranje

1567

Op 15 april 1567 vertrekt Willem van Oranje vanuit Breda naar de Dillenburg in Duitsland. Zijn geliefde boeken nam hij mee. Hij is nooit meer terug geweest in Breda. Op 16 december 1567 besloot de Raad van Beroerten tot zijn vervolging. Op 23 mei 1568 leverde de broer van Willem van Oranje, Lodewijk van Nassau, slag bij Heiligerlee (in de buurt van Groningen) tegen de Spanjaarden. Achteraf gezien werd dit beschouwd als het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

de tachtig jarige oorlog

1690

Het boek duikt op in de Engelse Harlean Library, eigendom van Robert Harley, Premier van Engeland.

HET BOEK DUIKT OP IN DE HARLEAN BOEKENCOLLECTIE​

1743

In 1743 koopt de handelaar Thomas Osborn een deel van de bibliotheek van Edward Harley, voor het bedrag van £ 13,000. Het boek van Willem van Oranje staat in een catalogus van deze aankoop (boek 4799). Het is Lionel Tollemache, 3rd Earl of Dysart (1649 – 1727) die het boek van Osborne koopt.

Het boek wordt onderdeel van de Osborn Collectie

2006

Lionel Tollemache, 4de graaf van Dysart (1707-1770), erfde een aanzienlijke bibliotheek van zijn grootvader, de 3e graaf, die in Ham House woonde. De bibliotheek van Ham House is door latere erfgenamen verkocht om het onderhoud van het landgoed te financieren. Het boek van Willem van Oranje wordt verkocht door Veilinghuis Sotheby’s op 30 mei 1938 en aangekocht door boekhandelaar Maggs Brothers Ltd uit Londen voor £240 (Lot No. 90). Maggs verkoopt het boek aan Lucius Wilmerding uit New York voor een onbekend bedrag.

Verkoop van de Ham House Bibliotheek

1951

Lucius Wilmerding was een beroemde verzamelaar, gespecialiseerd in Engelse en Franse literatuur, gekleurde 18e eeuwse plaatboeken en historische banden. Na een lange ziekte stierf hij in zijn zomerhuis in Far Hills, New Jersey op 15 juli 1949. De verkoop van zijn bibliotheek vond plaats in 1951 bij veilinghuis Parke-Bernet in New York. Het boek werd daar verkocht aan de Fransman Pierre Berès (Lot nr. I85, $ 3.100).

Lucius Wilmerding New York

2006

De Fransman Pierre Berès was een beroemde boekhandelaar. In zijn catalogus 49 genaamd “Livres Francais de quinzieme et seizieme siecles” kende hij het boek van de Prins een waarde toe van Ffr 1.6000,000. Berès ging op 92-jarige leeftijd met pensioen en besloot zijn 12.000 boeken te verkopen op een veiling. Op 20 juni 2006 is het boek van Willem van Oranje daar aangekocht door het Nederlandse Antiquariaat Forum voor € 352,223.

Beres veiling in Parijs 2006, verkoop Antiquariaat Forum

2006-2007

In Museum Meermanno in Den Haag is van 23 september 2006 t/m 7 januari 2007 de tentoonstelling ‘Een droom van een boek’ te zien. Het boek waar het hier om gaat is de Hypnerotomachia Poliphili. Het boek van Willem van Oranje wordt op het laatste moment aan deze tentoonstelling toegevoegd.

Tentoonstelling Meermanno Museum Den Haag

Vorst Jost zu Stolberg-Stolberg, een verre nazaat van Juliana van Stolberg, de moeder van Willem van Oranje toont trots het onlangs opgedoken beroemde boek. Naast hem historica en Oranje-kenner Reinildis van Ditzhuyzen en antiquaar-eigenaar Laurens Hesselink. Die laatste kent het boek een waarde toe van 1 miljoen euro.

Meermanno Museum Oranjekenners bestuderen het boek

Sebastiaan Hesselink roemt het boek van Willem van Oranje als het belangrijkste boek uit de bibliotheek van de Prins in het vakblad “Antiekjournaal”.

Sebastiaan Hesselink roemt het boek in vakblad Antiekjournaal

2008

In 2008 verkoopt Antiquariaat FORUM het boek van Oranje aan een Nederlandse verzamelaar voor een bedrag dat niet openbaar gemaakt is.

Verkoop van het boek aan een Nederlandse verzamelaar

2018

De vertaling van het boek verschijnt. Om het boek bekend te maken bij een groot publiek organiseert de “Stichting Boek van Oranje” een tentoonstelling bij diverse musea in Nederland en België.

Tocht langs diverse musea, introductie bij een groot publiek