Door de eeuwen heen waren er talloze kunstenaars en architecten die zich hebben laten inspireren door het boek van Colonna over Poliphilo’s droom en niet de eersten de besten: de tempel van Bramante de architect van het Sint Pietersplein in Rome , Piranesi’s Carceri, Giogione’s schilderij La Tempesta en misschien ook de tuinen van Bomarzo er ander uitgezien zonder Francesco Colonna. Maar het is niet altijd exact aan te tonen of en in hoeverre die kunstenaars de Hypnerotoinachia Poliphili hebben gebruikt in het verleden.
In Nederland is er een architect, Ashok Bhalotra, die voortbouwt op de traditie van de Hypnerotomachia Poliphili als inspiratiebron voor architectuur en beeldende kunst. De Amersfoortse wijk Kattebroek is geinspireerd op de Poliphile.
De Nederlandse auteur Abdelkader Benali gaf in 2006 een lezing over de Hypnerotomachia Poliphili Benali: ‘Op een avond in Rome zag ik een boek in de etalage van een boekhandel liggen. Hypnerotomachia Poliphili. Het klonk als een toverspreuk. Ik herhaalde het woord op weg naar huis. Hypnerotomachia. De titel alleen al was een verhaal. Waarom heette het zo? Wat betekent het? Waarom oefende het zo’n aantrekkingskracht op me uit?’
Het Museum Meermanno in Den Haag bezit een fraai exemplaar van de Hypnerotomachia Poliphili. Sinds de opening van het museum in 1852 is het boek bijna honderd jaar lang zonder onderbreking getoond.
Constantijn Huygens(1596-1687) had een Venetiaanse editie van de Droom van Poliphilo en heeft daar volop inspiratie uit geput bij de aanleg van zijn buitenplaats Hofwijck. Laat u rondleiden in de tuin door de meester zelf in zijn gedicht Hofwijck.